5 prikkelende vragen om het jaar mee af te sluiten

Gratitude makes sense of our past, brings peace for today, and creates a vision for tomorrow.” – Melody Beattie

Je hebt het druk genoeg en er gebeurd altijd wel iets om je in je werk mee bezig te houden. E-mailen, bellen, vergaderen, kaarten sturen. Daarnaast wil je ook je sociale leven op orde houden en ook nog een goede vader, moeder of partner zijn. Dat is tenminste wat ik regelmatig hoor van klanten.

Je wilt het allemaal en je wilt het allemaal goed doen.
Je zet dus gewoon de schouders eronder en kijkt hoe ver je hiermee komt. Het moet allemaal gebeuren. Je haast van klus naar klus. Maar vergeet je niet iets wat eigenlijk veel belangrijker is?

Dankbaar zijn en prioriteiten stellen als anker voor wat echt van waarde is.
Wil je niet voorbij razen aan wat echt belangrijk voor je is? Maak dan een lijst waar je dankbaar voor bent. Je krijgt direct helder wat echt prioriteit heeft in je leven. Meestal weet je direct waar je concessies hebt gedaan of teveel energie bent gaan besteden aan minder belangrijke (werk) taken.

Maak gebruik van de volgende 5 prikkelende vragen:

1 Waar ben je dankbaar voor?
– Op het gebied van je relatie
– Op het gebied van je werk

2 Wat heb je verworven in jezelf dit jaar?
– Waar ben je in gegroeid?
– Wat zie je jezelf plotseling anders doen? Wat is nieuw?

3. Wie is daarbij belangrijk geweest?
– Wie wil je bedanken daarvoor?

4. In welke situaties heb je het meest gelachen?
Welke prettige (werk)situaties wil je vaker beleven?

5. Kan je ook dank je wel zeggen als het anders loopt?
Niet altijd loopt alles op je werk zoals je het had gehoopt. Kan je ook ‘dank je wel’ tegen de dingen die niet goed zijn gegaan? En, ook de dingen die je niet verwacht had, maar toch hebt gekregen? Zoals de Dalai Lama zegt “Sometimes not getting what you want is a wonderful stroke of luck.” (Soms is niet krijgen wat je wilt, het beste dat je kan overkomen)

Deze vragen geven je een anker die je altijd en overal kunt gebruiken.
Je kunt deze 5 vragen altijd gebruiken om de balans op te maken en prioriteiten te stellen. Het werkt! Zelfs ook in crisistijden: als ik te druk ben, zorg ik er in ieder geval voor dat ik Elke Week even stil sta bij waar ik dankbaar voor kan zijn. Mij helpt het om niet in sneltreinvaart voorbij te razen aan wat echt belangrijk is. Ook weet ik beter wanneer het tijd is om meer aandacht te besteden aan thuis (familie en vrienden). Dat geeft een goed gevoel en een stuk meer rust.

Ik wens je een mooi 2011!

© 2010 Mariska Knauf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*