7 tips om jouw talent te ontdekken

Vraag jij je ook wel eens af waar je echt goed in bent?
De meeste mensen weten niet echt waar ze goed in zijn. Of ze weten het ergens wel, maar zetten het niet bewust, effectief en strategisch in. Dat is jammer, want hierdoor kan je je onzeker voelen, het gevoel hebben dat je niet uit de verf komt, minder energie hebben en niet goed overbrengen wat jij de ander of een organisatie te bieden hebt.

Stel je voor dat je je tijd kunt besteden aan werk dat je gemakkelijk afgaat.
Werk waarmee de tijd voorbij vliegt en je een geluksgevoel en voldoening geeft. Hoe zou dat zijn? Doen waar je van nature goed in bent, geeft je direct vertrouwen. Ook straal je iets aantrekkelijks uit,wat door anderen altijd opgemerkt wordt.

Hoe komt het dat de meeste mensen hun talent niet kennen?
Het probleem is dat de meeste mensen hun talent negeren, omdat het niet “voelt” alsof ze er hard genoeg voor werken. Ook spelen er vaak bewust of onbewust allerlei gedachten in hun hoofd, zoals “ik heb niets bijzonders te bieden, het is veiliger om mezelf niet te laten zien en mijn hoofd niet teveel boven het maaiveld uit te steken”. Gedachten die vaak als sneeuw voor de zon verdwijnen als je eenmaal je talent kent.

7 tips om jouw talenten in kaart te brengen.

1. Vraag naar je kwaliteit. Vraag aan een goede vriend, vriendin of collega wat zij zien ze als jouw kwaliteit, wat waarderen ze in jou en welke 1 of 2 specifieke kwaliteiten zijn jou ten voeten uit?

2. Welke 3 kwaliteiten bewonder je in een ander? Denk aan iemand voor wie je veel respect hebt. Draai dan de 3 kwaliteiten om. Vaak heb je de kwaliteiten die je bewondert in een ander, zelf.

3. Waar heb je plezier in en wat gaat je goed af?
Als we in een bepaalde taak of activiteit plezier hebben is dat vaak een aanwijzing dat ons talent “aan staat”.

4. Wat doe jij precies wat een ander waardeert? Waar komen de mensen op af? Wat breng jij ze? Jouw talent komt vaak vanzelf naar boven drijven in het contact met een ander.

5. Noteer 1 week lang iedere dag wat je die dag goed van jezelf vond en waar je tevreden over was.

6. Zoek een voorwerp in je huis wat kenmerkend is voor jou; een voorwerp dat iets zegt over wie je bent, waar je passie zit en wat je graag doet. Welk talent of talenten vertegenwoordigt dit voorwerp.

7. Wat deed je als kind graag. Welke kwaliteiten had je vroeger als kind? Wat was je favoriete bezigheid, je hobby?

Er zijn veel inspirerende en creatieve manieren om jouw talent zichtbaar te maken.In mijn workshops en 1-op-1 coaching werk ik ook graag met situaties die je super moeilijk vindt. Vaak blijkt daar juist een talent te liggen. Als je dat verborgen talent opspoort, ben je weer terug in je kracht en daarmee los een moeilijke situatie succesvoller en gemakkelijker op.

Wil je weten wat jouw talent is? Ben je op zoek naar 1-op-1 persoonlijke coaching met continue ondersteuning? Er zijn 3 pakketten waar je uit kunt kiezen.

Hartelijke groet,
Mariska Knauf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*