Vergroot je overtuigingskracht: ontspan je!

Hoe overtuig jij een ander? Beweeg jij soepel mee en straal je zekerheid uit? Maak je gebruik van je vakkennis en expertise? Of stel je je op als vriend en laat je de ander merken dat je hem of haar belangrijk vindt?

Pacelle van Goethem is een autoriteit op het gebied van overtuigen. In haar boek IJs verkopen aan Eskimo’s schrijft zij dat ‘ontspanning’ de sleutel is om succesvol en overtuigend over te komen. Je hebt invloed op anderen, aldus Van Goethem, als mensen zich bij jou ontspannen en op hun gemak voelen en als ze betrokken zijn bij dat wat jij wilt bereiken.

Daarvoor moet je wel zelf zo ontspannen en relaxt mogelijk zijn. Hoe meer ontspannen je bent, hoe overtuigender je overkomt. Want mensen werken graag met mensen die ontspannen zijn en plezier hebben in wat ze doen.

Hoe je een magneet wordt
Kijk maar eens op het schoolplein. Sommige ouders lijken niets te doen en staan toch altijd in het middelpunt. Ze blijven ontspannen en trekken de aandacht. Dat werkt als een magneet. Mensen die te hard hun best doen, komen juist gespannen over. Zij overtuigen niemand.

Vertrouwen winnen door 3 communicatie stijlen
Van Goethem benoemt drie stijlen waarbij mensen zich ontspannen waardoor je hun vertrouwen kunt winnen. Herken je jezelf in een of meerdere stijlen?

1.   Stel je op als vriend
Een vriend overtuigt ons, omdat we weten dat hij of zij het beste met ons voorheeft. Als een vriend of vriendin je bijvoorbeeld een hotel in Parijs aanraadt, vertrouw je dit advies. Wees dus menselijk, maak contact en laat de ander merken dat je hem of haar belangrijk vindt. Dit kun je doen door: benoem overeenkomsten, maak contact door te checken of je de ander begrepen hebt, maak jezelf niet groter of belangrijker dan de ander (vrienden zijn even groot), laat je kleding lijken op die van de ander, heb een mening, heb een verleden, heb rafels, ken iemand een kwaliteit toe, geef een compliment,  bedank, vraag om hulp, vertel een geheim, vraag om een mening.

2.   Wees een voorbeeld
Omdat we iemand hip, cool of een held vinden, volgen we hem of haar graag. Zij stralen zekerheid en ontspanning uit en laten ons zien wat daar voor nodig is. Om de wereld te overtuigen wat de beste koffie is, kan je 1000 experts laten vertellen wat de beste koffiemelanges zijn. Maar hoe verkoop je jouw koffie wereldwijd? Door George Clooney reclame te laten maken. Jij kunt een voorbeeld zijn door: niet te doen wat hoort, maar je eigen koers varen. Niet de mening van een ander, maar je eigen verhaal te vertellen. Wees authentiek; gebruik je eigen voorbeelden, kies een eigen vorm en eigen stijl. Dit maakt je een aantrekkelijke gesprekspartner, die anderen graag willen volgen.

3.   Stel je op als autoriteit of expert
Omdat we autoriteiten beschouwen als kenners en experts, vertrouwen we hen. We kunnen ontspannen, omdat hij of zij de leiding neemt. Als je je als expert opstelt: stel een doel, heb een visie, zorg voor een helder verhaal, praat vanuit overzicht, wees stellig, vasthoudend en consistent, vraag geen goedkeuring en presenteer plannen als een feit. Treuren over fouten is niet aan de orde. Als er iets misgaat is dat hooguit de aanleiding voor een nieuwe beslissing.

Wat is jouw persoonlijke stijl? En hoe kun je aan overtuigingskracht winnen?
Om je stijl te achterhalen kun je aan vrienden of collega’s vragen hoe jij op hen overkomt. Kom jij over als:
* de betrouwbare vriend
*  het voorbeeld
*   de autoriteit
Meestal herkennen ze één van deze drie stijlen in jou het meest. Door nu het gedrag van de andere stijlen toe te voegen, kun je aan overtuigingskracht winnen. Zorg dat je daarbij ontspannen bent. Als je ontspannen bent, heb je het meeste van de drie stijlen. Dan ben je het krachtigst, het aardigst en het meest authentiek.

 

Meer Focus en Flow in je werk en leven

meer focus, plezier en flow in je werkVind jij het ook zo moeilijk om jezelf zo nu en dan een pauze te gunnen om weer in de flow te komen?

Ben je het zat je te druk maken over dingen die je niet echt kunt veranderen en tijd te verliezen aan zaken die niet werken?

Soms komt meer focus, plezier en flow in je werk door bewust een time-out te nemen en even stil te staan bij jezelf. Helaas gunnen veel mensen zich zo’n moment niet. Dat is op zich niet zo vreemd, want in ons drukke bestaan lukt het nauwelijks om hier de tijd voor te nemen. Te vaak laten we ons meeslepen door werkdruk, stress en alles wat “moet”.

Uit balans
Hierdoor razen we in sneltreinvaart aan onszelf voorbij: we vragen ons niet meer af of we op de juiste manier bezig zijn, voelen ons moe, missen de inspiratie om iets nieuws op te pakken, maken ineffectief gebruik van onze tijd en hebben het gevoel dat we niet meer in balans zijn.

Flow
Maar het kan ook anders. Iedereen kent wel momenten dat je het gevoel hebt dat je lekker bezig bent, in contact met je zelf, met de ander en het werk dat je doet. Situaties waarin je helder, rustig en gefocust bent.

Helder hoofd
Een van de meest effectieve manieren hiervoor is meditatie. Door meditatie verschuift je referentiekader van buiten naar binnen. Hierdoor ga je minder met de dagelijkse hectiek en verwachtingen van anderen mee. Je staat stil bij wat belangrijk voor je is en wat niet. Laat je je sturen door jezelf of door anderen? Ook ervaar je dat je denken rustiger wordt en kan je meer onderscheid maken wat echte prioriteit heeft in je leven.

Hoe kun je dat doen?
Om je te helpen deze time-out bewust in actie om te zetten geef ik zondag 12 april a.s. van 11.00 – 12.15 een workshop “uit je hoofd, in je hart.” Doe mee en ik loods je stap voor stap naar meer rust in je hoofd.

Klik hier om je aan te melden voor deze ochtend

Ik kijk ernaar uit je te zien!
Mariska

PS: Het aantal plaatsen is beperkt en het gaat hard met de aanmeldingen. Meld je dus gauw aan.

Vind je focus en richting

 “Lives of all great people remind us we can make our lives sublime. And leave behind us footprints on the sands of time.” – Longfellow

Hoe zou jouw leven eruit zien als je weet wat je missie is, als je weet waar jouw leven over gaat?  Dat je bij elke stap die je zet, kunt zeggen “Ja dit past bij mij, hier zou ik voor willen gaan.”

Het ontbreken van een helder doel – jouw persoonlijke missie maakt dat er veel tijd verloren gaat aan activiteiten die er niet echt toe doen. Ben je regelmatig gefrustreerd omdat je werk doet waar je geen plezier aan beleeft? Heb je taken op je genomen die eigenlijk niet op je bordje horen te liggen? Otbreekt het je aan de focus om prioriteiten te stellen?

Als je werk doet dat niet op in lijn staat met wie jij bent, kun je geen heldere beslissingen nemen. Je aarzelt en je voelt je onzeker. Je ontneemt jezelf en anderen het plezier van het delen waar je echt voor gaat. Als je je focust op jouw missie en de activiteiten die daarbij passen, geeft dat rust in je werk.

Geen tijd meer kwijt met dingen die niet terzake doen
Hoeveel tijd scheelt je dat? Hoeveel frustratie? Je krijgt niet alleen meer rust in je hoofd, je krijgt ook ruimte, ruimte om tijd te besteden aan werk dat er voor jou echt toe doet. En waarmee jij ook nog eens een positief verschil kan maken in het leven van anderen. Je kunt je tijd besteden aan werk dat bij je past. Dat geeft een goed gevoel.

Mariska Knauf

Mariska Knauf is loopbaancoach voor professionals met passie voor hun vak die echt wel wat in huis hebben maar (nog) niet weten hoe ze dat het beste in hun werk kunnen doen.


 

Hoe je 5 minuten per dag geweldig kunt zijn

Ok, je bent niet altijd geweldig. Niemand is dat. Niet iedereen is continue een held, een genie, een ster of een wereld veranderende kunstenaar. Sterker nog, dat is onmogelijk. Maar, je kan wel iedere dag vijf minuten geweldig zijn!

Vijf minuten om iemand een kaart te sturen dat op die dag een positief verschil maakt,vijf minuten om puur en authentiek die presentatie te geven,vijf minuten om iemand een geweldig plezier te doen, vijf minuten om een nieuwe collega welkom te heten, vijf minuten om iets nieuws te leren. Vijf minuten om een oprecht compliment te maken.

In vijf minuten per dag kan je geweldig goed werk doen. Werk wat er echt toe doet. Vijf minuten zijn echt genoeg. Het zijn vijf minuten waarop je het waarop je het allerbeste van jezelf laat zien. Vijf minuten per dag heb je maar nodig om een positief verschil te maken

Waar kan jij vandaag in 5 minuten een positief verschil maken? Hoe laat jij in 5 minuten het allerbeste van jezelf zien? Wat is het effect daarvan en hoe voel jij je dan?

Je reactie op dit artikel is hieronder welkom op mijn blog. Jouw reactie op facebook vind ik trouwens ook heel leuk!