De kracht van kwetsbaarheid

Als je echt contact wilt moet je jezelf durven laten zien. En dat is misschien het moeilijkste dat er is. We vragen onszelf af of we het wel waard zijn. Ben ik te dik, te dun, te dom, te slim – altijd is er wel iets waar je aan twijfelt. De angst dat we niet goed genoeg zijn is de grootste belemmering in het contact met een ander.

Moeiteloos contact

Toch is het echt mogelijk om moeiteloos in contact te zijn, zonder jezelf groter of kleiner te maken. Op een manier dat je er zelfs van kunt genieten. Contact waarop je je niet voorbereidt, dat spontaan verloopt en impact heeft.

Ken je eigen waarde

Brene Brown – onderzoeker aan de University of Houston deed hier 6 jaar onderzoek naar. Zij komt tot de volgende conclusie. Mensen die kwetsbaar durven zijn, zijn het meeste in staat tot spontaan en moeiteloos contact. Zij hebben 4 eigenschappen met elkaar gemeen:

1. Ze laten zichzelf zien. Heb de moed om niet volmaakt en perfect te zijn.

2. Ze hebben compassie. Wees mild naar jezelf en mild naar anderen.

3. Ze zijn niet bang om authentiek te zijn. Mensen die moeiteloos contact hebben, zijn bereid om het beeld van wie ze zouden moeten zijn te vervangen door wie ze echt zijn.

4. Ze durven kwetsbaar te zijn. Ze schamen zich niet voor wat ze voelen. Als je plezier, geluk en liefde wilt ervaren en alles wilt voelen dat het leven mooi en waardevol maakt dan is het nodig dat je jezelf toestemming geeft om te voelen wat er is. Als we in verbinding willen zijn met een ander, is het nodig om dicht bij jezelf te zijn. Pas dan is er echt contact.

Durf kwetsbaar te zijn

De kunst is om kwetsbaar te durven zijn. Om het niet te overschreeuwen of onderdrukken. Maar om er soepel en los mee om te gaan. Want daarmee creëer je ruimte voor echt contact, meer liefde en meer plezier.

Zoals een van mijn klanten Leo, een manager bij een middelgroot bedrijf, in een evaluatie-gesprek zegt: “Ik zag mijn dochter vertrekken met het vliegtuig voor een lange reis en ik heb staan huilen. Ik stop het niet meer weg, want op zulke momenten voel ik hoeveel ik van haar hou en dat ik leef.” Omdat hij oprecht zijn gevoel deelt en zich kwetsbaar durft te laten zien, ervaar ik op dat moment echt contact.

Laat jezelf zien

De conclusie van Brene Brown, die ik van harte onderschrijf is: laat jezelf zien. Puur en oprecht. Heb lief, ook al is er geen enkele garantie, wees dankbaar voor wat er is in je leven. Durf kwetsbaar te zijn, want kwetsbaar durven zijn, is echt leven.

Geloof dat je van onschatbare waarde bent en dat jij op jouw manier iets bijzonders en interessants aan een ander te bieden hebt.

Ik hoop dat je net zo geniet van deze Ted Talk als ik.

 

OVER MARISKA

Mariska Knauf helpt mensen die worstelen in hun werk om succesvol te functioneren. Mijn doel is dat mensen hun talent volop benutten en oude vaste patronen die hierbij in de weg staan loslaten.

 

 

3 Comments

 1. Dank je wel voor je mooie reactie Harald. Leuk wat je schrijft over automatisch, want om iedere dag geweldig te zijn hoef je eigenlijk niet veel te doen. Het gaat mij goed. See you zoen, Mariska

 2. Hey Mariska,

  Moest wel even glimlachen over geweldig zijn in 5 minuten!
  Dan ben ik iedere dag zeker geweldig want dat gaat bij mij automatisch.

  En mezelf kwetsbaar opstellen, puur en oprecht, doe ik ook al jaren dus ik kreeg weer een heel goed gevoel want jou nieuwsbrief!

  Weer bedankt en wil je laten weten dat ik er weer bovenop ben en er uiteindelijk nog sterker en zelfverzekerder van ben geworden.
  Geloof dat het met jou ook goed gaat, kreeg een heel zacht en ontspannen gevoel.

  Dikke zoen lieverd!

  Namaste,

  Harald

 3. Hi Mariska,

  Ik zat even op je site te lezen en kwam deze prachtige video tegen. Heeft me van de eerste tot laatste seconde geboeid, wat een sterk inzicht. Controle en problemen oplossen versus de onzekerheid omarmen blijft een fascinerend thema. Ik ga er iets mee doen, vertel je nog wel wat ;).

  Bedankt!
  Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*