Denken, Voelen en Weten op 1 lijn

”It’s impossible” said pride. “It’s risky” said experience. “It’s pointless” said reason. “Give it a try” whispered the heart – Anonymous

Herken je dit? Je staat voor een belangrijke beslissing of worstelt met een dilemma. Maar je “hoofd zegt iets anders zegt dan je hart” en “je denken iets anders dan je gevoel”. Je hebt voortdurend het gevoel in conflict te zijn met jezelf. Je zit muurvast en komt geen stap vooruit.

Een doorbraak forceren werkt averechts

Jezelf dwingen toch een keuze te maken kost veel energie. Hardnekkig blijft het dilemma onderhuids toch de kop opsteken. Hierdoor voel je je onrustig, blijf je malen in je hoofd en verlies je het plezier in je werk. Zolang je jezelf forceert is het lastig om plezier te hebben in wat je doet. Voordat je het weet sleep je jezelf elke ochtend uit bed om naar je werk te gaan.

Grote sprong vooruit

Toch kan het dilemma juist het begin zijn van een frisse, nieuwe start. In ieder geval is het een hele opluchting als je luistert naar de boodschap die ze te vertellen hebben. Als je je denken, voelen en weten op één lijn krijgt en ze gaan samenwerken met elkaar kan dit je een grote sprong vooruit helpen. Je krijgt energie in plaats van dat het je energie kost.

Luister naar de signalen

Vaak weet je eigenlijk best wat je wilt, maar speelt er iets op de achtergrond waardoor je niet in beweging komt. Dit kan een belemmerende overtuiging zijn,  de hardnekkige stemmetjes in je hoofd. Of de ‘stem van je hart’ die fluistert dat het tijd wordt voor iets nieuws. Je gedachten en gevoelens  zijn er niet voor niets. Zie dat als een signaal. Luister er goed naar.

Wat wil je echt ?

Door goed te luisteren naar de signalen leer je jezelf beter kennen en ontdek je hoe je acties daarop steeds beter kunt afstemmen. Hiermee kan je snel en effectief beslissingen nemen, helder je doel bereiken en goed en succesvol functioneren.

De oefening: één lijn

Neem een situatie in gedachten waar jij meer helderheid over wilt. Of waar je een beslissing over wilt nemen.

1.Richt je aandacht op je denken (hoofd)

– wat zegt je denken over deze situatie?
– Welke boodschap heeft het voor je?
– Wat wil het je zeggen?

Ontdek welke informatie er nu komt. Hou ‘t kort en to-the-point

2. Richt dan je aandacht op je gevoel (buik).

– Hoe voelt het hier?
– Welke boodschap heeft het voor je?

Misschien lijkt dit op wat je hoofd je zegt. Het kan ook heel iets anders zijn. Wees nieuwsgierig naar de informatie die er komt.

3. Ga dan met je aandacht naar je hart
– Wat weet je spontaan in je hart?
– Wat wil het je zeggen?
– Wat is jouw waarheid over dit project of deze situatie?
– Welke informatie is er hier, als je naar het grotere plaatje van jouw leven, kijkt?

Hoe vaker je luistert naar je denken, voelen en je weten, hoe eenvoudiger het werkt. Je ontdekt dat ze je eigenlijk op de goede koers willen houden. Jouw koers! Met deze oefning zit je al snel weer right on track.

Met dank aan Alan Seale voor deze oefening uit zijn Transformational Presence werk.
Pas de oefening toe. Je zult zien dat het werkt. Veel plezier ermee!

 

OVER MARISKA

Mijn doel is teamleiders en dienstverleners te helpen hun talent optimaal te benutten en vastgeroeste patronen die succesvol werken in de weg staat los te laten.


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*