De moed opgeven? Vind nieuwe inspiratie in jezelf!

De moed opgeven? Vind nieuwe inspiratie in jezelf!

Als de wekker ’s morgens afloopt, word ik echt niet altijd wakker met een overweldigend enthousiast gevoel om weer aan de slag te gaan. Soms heb ik ronduit geen zin. Dat is wel eens lastig, want ik moet de inspiratie vooral uit mezelf halen. Of je nu ondernemer, leidinggevende, adviseur of docent bent, misschien geldt ditzelfde voor jou ook wel.
Mijn werk doe ik met plezier. Ik ontmoet inspirerende mensen en doe wat ik het allerliefste doe: mensen ondersteunen om succesvol te zijn in hun werk.

En toch…

Soms zakt de moed mij wel eens in de schoenen. En in mijn donkerste moment heb ik wel eens overwogen om de handdoek in de ring te gooien.

Ik wil je graag vertellen hoe ik door deze momenten heen kom om mijn eigen koers te blijven varen en hoe je toch een waardevolle en productieve dag kan hebben wanneer je even niet “die pure magische kracht van binnen voelt” .

Jij kent ook vast wel eens momenten van twijfel of gebrek aan motivatie. Ik hoor er in mijn praktijk in ieder geval regelmatig over. Het kan je in alle fases van je loopbaan overkomen. Als je bijvoorbeeld niet zeker weet of jouw talent en inbreng gewaardeerd worden of wanneer je geen cent terug ziet van al je inspanningen.

Laat je niet ontmoedigen

Ik geloof dat succes het resultaat is van standvastigheid. Om door te blijven gaan en je niet te laten ontmoedigen op momenten dat het lijkt alsof alles tegenzit. Om ondanks je twijfel toch toegewijd te blijven aan waar jij voor staat en wat je wilt bereiken.

Toen ik mijn bedrijf begon, en nog geen idee had hoe alles precies moest, plakte ik posters en liet brochures achter op allerlei ‘strategische’ plaatsen. Vol ongeduld, niet zeker wetend of dit een goede marketingstrategie was, moest ik maar afwachten of er iets ging gebeuren. Ik zag echt niet meteen resultaat.

Dit is maar een voorbeeld. Jij kent vast je eigen situaties waarin geduld en standvastigheid nodig zijn. Voor de een is het een nieuwe stap in je loopbaan, voor de ander een nieuwe start na een burn-out. Laat je vooral niet ontmoedigen. Niets gaat altijd en continue goed. Soms heb je te maken met een moeilijke situatie op je werk, loop je vast of raak je uitgeput. En anders creëert het universum wel een situatie die je absoluut niet hebt zien aankomen en waar je mee om moet leren gaan.

Wat kan jij vandaag doen om de moed erin te houden?

Zoek je eigen creativiteit

Een van de dingen die ik doe als mijn enthousiasme als sneeuw voor de zon is verdwenen, is een heldere focus houden op mijn eigen koers. Ik ben me bewust van mijn doel, wat ik nu te doen heb en wat de beste volgende stap is. In plaats van mij te richten op de omstandigheden van buitenaf die me naar beneden halen.

Ik weet dat ik op koers blijf wanneer ik prettig bezig ben en creatief kan zijn. Het effect is dat iets creëren, in beweging blijven, blijven doorgaan een positieve invloed heeft op je stemming. Je vermogen om vol goede moed en vertrouwen door te gaan kan je door het donker heen trekken om te blijven doen wat jij het allerliefste doet.

Blijf consistent doorgaan

Er zijn momenten waarop je moet bijsturen, je koers moet verleggen of een nieuwe stap moet zetten. Helaas nemen veel mensen bij tegenslag direct en al te snel de nooduitgang. Zo ken ik iemand die het heeft opgegeven om gelukkig te zijn in zijn werk. Hij zit de resterende jaren tot aan zijn pensioen uit. Wat een straf! Anderen stoppen rigoureus, zeggen hun baan of hun relatie op, terwijl er soms nog veel moois inzit.

Het is misschien wel ons grootste uitdaging als mens om trouw te blijven aan wie je bent en de moed hebben daarvoor te blijven staan. Niet alleen wanneer de omstandigheden opperbest zijn en gedurende je allerbeste dagen. Juist op momenten dat het tegenzit en je je onzeker voelt!

Je enthousiasme kwijt? Bedenk welke stap jij nu kan nemen!

Abonneer je gratis op mijn artikelen per e-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*