Stop met rennen. Kies voor lege ruimte

 Soms heb je het zo druk, dat het lastig is om nog te ontspannen. Voor veel hardwerkende professionals komt “lege ruimte” op de allerlaatste plaats in hun agenda te staan. Lege ruimte in je agenda plannen is ook niet eenvoudig. Vaak komen er allerlei onverwachte zaken op je af. Mails komen binnen, klanten bellen onverwacht en vergaderingen worden voor je ingepland.

Had ik maar niet zo hard gewerkt

Natuurlijk kan hard werken je een voldaan gevoel geven. Je kunt je to-do lijst afvinken en tevreden zijn over het resultaat. Toch hebben veel mensen, ondanks hun harde werken, het gevoel dat er kostbare tijd verloren gaat. Er blijft te weinig tijd over voor zichzelf, vrienden en familie of  besteden te weinig tijd aan dingen die ze echt leuk en belangrijk vinden. Uit onderzoek van Bronie Ware blijkt dat in de top 5 van spijt-betuigingen van mensen die op sterven liggen “had ik maar niet zo hard gewerkt” op nummer 1 staat.

Frisse blik

Lege ruimte creeren, al is het maar een paar minuten per dag kan je heel veel opleveren. Door afstand te nemen creëer je overzicht, kan je dingen laten bezinken en relativeren en met een frisse blik verder werken. Je hebt meer focus en bent hierdoor minder geneigd om jezelf te verliezen in futiliteiten. Dat geeft rust en voldoening.

Geen verloren tijd

Regelmatig een moment inbouwen waarin je even totaal kunt “loskoppelen” van je werk is dus hard nodig. Dit is geen verloren tijd, want er is een grote kans dat je plotseling weet hoe je verder moet met je werk. Je laadt je batterij weer op, krijgt meer energie en nieuwe ideeën borrelen op.

Hoe plan je deze kostbare tijd?

Het vraagt enige discipline om in je drukke werkweek een time-out te organiseren. Maar het is eigenlijk heel simpel en het hoeft maar een paar minuten te duren. Hieronder heb ik 3 tips voor je op een rij gezet:

1. Plan regelmatig vrije ruimte in je agenda
Doe dingen die er echt toe doen, en plan regelmatig vrije ruimte in je agenda. Veel dingen zijn ‘leuk’ om te bereiken, heel weinig dingen zijn ‘levensveranderend’.  Vergeet niet af en toe even off-line te zijn. Juist in die lege, vrije ruimte kun  uitzoomen van je werk en krijg je weer grip op een beter leven. Weg van alle onzin die er tussendoor komt.

2. Laad je batterij op
Het eerste waar we op bezuinigen als we het druk hebben, zijn juist de dingen de ons inspiratie, plezier en energie geven. Wat helpt jou om je batterij weer op te laden?  Wat geeft je energie? Wat zijn de zaken waarvan je bevlogen raak? En hoe kan je dit meer integreren in je werk . Momenten waarin jij weer even helemaal kunt opladen kunnen je heel veel opleveren. Muziek, wandelen, hardlopen, yoga of  you name it waar je energie van krijgt. Misschien wil je erop uit trekken en vrienden ontmoeten of juist even helemaal op jezelf zijn.  Plan deze momenten in je agenda.

3. Plan 1 minuut stilte per dag
Als je erg druk bent, wil je geen minuut verliezen. In plaats van je te focussen op doorgaan, focus je nu iedere ochtend en gedurende de dag 1 minuut op je adem. Door je te concentreren op je adem, word je stil van binnen. Deze stilte haalt je uit het “doen” naar het “zijn”. Als je een harde werker bent, kan dit in het begin onrustig aanvoelen. Langzaam maar zeker raak je echter meer gewend aan die  -1 minuut stilte -.  Dit  zijn de kleine momenten in je drukke bestaan, waarop je beter kunt ervaren of je nog de juiste dingen doet en nog steeds je eigen koers vaart.

En als dat niet werkt… Neem dan gerust eens contact op over mijn coachprogramma.
Wie gelooft dat hij of zij altijd kan groeien en zichzelf constant kan stimuleren naar verandering, heeft veel meer kans zijn loopbaan de juiste richting in te sturen, en daar gelukkiger bij te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*