Vastgelopen in je werk? Stel jezelf de wondervraag

Door Mariska Knauf

Stel je eens voor dat er een wonder gebeurt terwijl je slaapt. Dat je problemen als bij toverslag zijn verdwenen wanneer je wakker wordt.

Hoe zou een wonder jouw leven kunnen veranderen? Wat zou er gebeuren? Een andere baan, leuker werk, niet meer piekeren, geen frustraties meer? Door de vraag te stellen, kijk je al anders naar een probleem en verschuift je aandacht naar de oplossing.

Wat is er zo bijzonder aan de wondervraag?

De wondervraag is uitgevonden door Insoo Kim Berg, de grondlegger van oplossingsgerichte coaching. Toen een cliënt tijdens een sessie een keer riep “O, daar zou een wonder voor nodig zijn”, besloot Insoo daarop door te gaan en antwoordde: “Stel je eens voor dat het wonder zou gebeuren, hoe zou alles er dan uitzien.” En zo ontstond de ‘miracle question’, de wondervraag, die de aandacht van het probleem op een nieuwe, gewenste oplossing richt.

De kracht van de vraag

 • Gericht op de oplossing in plaats van het probleem
 • Geeft Hoop en Optimisme
 • Praktisch: je doet een beroep op middelen die je in je hebt
  • sterke punten
  • ervaring,
  • kracht,
  • wijsheid
  • gevoel, creativiteit, verbeeldingskracht
  • en al je ongekende vermogens
 • In plaats van een oplossing van buiten, zoals een verandering in de organisatie of een andere baan, kijk je wat je zelf al kunt doen om dichterbij een goede oplossing te komen
 • Je kunt er elk moment mee beginnen.

Ik heb ervaren dat het ontdekken van nieuwe oplossingen onmiddellijk leidt tot een andere toon tijdens de coachgesprekken. De gesprekken worden hoopvol en optimistisch. Je krijgt weer vertrouwen. Het helpt je op weg naar nieuwe en concrete resultaten.


Breng het wonder in praktijk

Breng de wondervraag in de praktijk. Zorg voor een rustige omgeving en luister aandachtig naar de ingesproken tekst. Laat de woorden bezinken en ga dan verder met de rest van je dag. Als het tijd is om te gaan slapen, ga je naar bed. En dan – midden in de nacht – gebeurt het wonder. Zonder dat jij het weet. Het probleem is opgelost. En als je wakker wordt, ontdek je gaandeweg dat de dingen anders zijn. Wat ontdek je? Wat zie je? Pak gauw een pen en papier en leg voor jezelf vast wat er is veranderd. Wat is je oplossing. Beschrijf het zo concreet en levendig mogelijk.

Eenvoudig en effectief

Het is een eenvoudige en prettige manier van werken. Je kent je probleem meestal door en door. Daarom lukt het je niet altijd om een hoopvol perspectief te houden. Ook omdat je je vastbijt in de betekenis die je aan een ervaring toekent. Dan is er geen ruimte meer voor een gloednieuwe oplossing die je een stap verder helpt.

Wanneer je kan beschrijven hoe je iets op je werk of privé anders zou willen, is de verandering al begonnen. En als de eerste stap succesvol is, kan je weer een nieuwe, volgende stap zetten.

Lees ook:
De leer van het labyrint; beleef weer plezier in je werk
7 tips voor meer werkplezier

En jij? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Je reactie, heel graag!

Abonneer je gratis op mijn artikelen per e-mail


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*